img
8
Kurier kulturalny
20 grudnia 2019­16 stycznia 2020 nr 23­24 (339­340) * Kurier Galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
Kurierowe rozmowy przy kawie
Boże Narodzenie w dawnym slodkim" Lwowie
Tluczeńce byly przysmakiem spo-
przeźroczyste. Nie jedna gospodyni
dawano w każdej cukierni, jednak
z dwóch piernikarzy z Galicji prezen-
Rozmowa piąta
rządzonym z migdalów, skórki po-
o tym wie. Jablka zaś do środka ­
ich przygotowywaniem zajmowal się
towal swoje wyroby w Monachium
ANNY GORDIJEWSKIEJ
marańczowej, z wonnymi przypra-
podpiekane najpierw osobno w pla-
wyspecjalizowany w tym względzie
podczas Wystawy Przemyslowej w
z ANNĄ KOZLOWSKĄ-RYŚ,
wami korzennymi takimi jak cyna-
strach.
mistrz, zaś zdobieniem już czelad-
1854 r., gdzie jego pierniki uhonoro-
historykiem sztuki, filolo-
mon, imbir i goździki, smażonymi w
Nie moglo też zabraknąć cwiba-
nicy i uczniowie. Pamiętać bowiem
wane zostaly medalem ,,wegen ihrer
giem, tlumaczem, autorką
miodzie z dodatkiem pokruszonego
ków, pachnących i pelnych bakalii!
należy, że piernikarz ­ zwany nie-
Schönheit und Güte", tj. ,,za ich urodę
książki ,,Lwów na slodko
placka upieczonego z mąki żytniej...
Tu cukiernicy puszczali nieco wodze
kiedy dawniej ,,kichlarzem" od ,,Pfef-
i dobry smak". A podczas Wystawy
i... pólwytrawnie".
ferküchler" ,,piekarz pieprznych plac-
a wszystko to zamknięte potem w
swojej fantazji i nie poprzestawa-
Rolniczo-Przemyslowej w Rzeszo-
delikatnym oplatku niczym nugat.
li jedynie na rodzynkach, slodkich
ków" ­ i cukiernik to wbrew pozorom
wie dech zwiedzającym zapieral jego
Niewątpliwie lwowscy cu-
migdalach i cykacie, czyli smażonej
dwa różne zawody, o odrębnym sta-
piernikowy korowaj ważący blisko
kiernicy przygotowywali się
Cóż to za święta bożona-
skórce pomarańczowej i cytrynowej.
tucie, tak jak to bylo w wielu starych
dwa centnary! A trzeba wiedzieć, że
specjalnie do Świąt Bożego
rodzeniowe bez piernika!
Dodawano też smażone skórki me-
Pierniki pieczono na prawdziwym
cechach, w tym i lwowskim.
centnar lwowski to bylo niemal 52 kg!
Narodzenia? Może porozma-
lonów lub arbuzów, pokrojone figi
miodzie, przy czym używano mio-
W okresie świąt Bożego Na-
Cukiernicy oferowali też pierniki
wiamy tym razem o tym, jak
suszone i suszone morele... Istotne
du ,,hreczanego", czyli gryczanego,
rodzenia pojawialy się pierniki
przekladane masą orzechową lub
i czym starali się zadowolić
marcepanem, marmoladą lub kre-
i zaskoczyć swoją klientelę.
Okres przedświąteczny to byl
mem kawowym.
czas wielkiej mobilizacji w każdej
Nie tylko jednak pierniki królowaly
pracowni cukierniczej. Wymyślano
na lwowskim stole, obok nich znajdo-
też sposoby, jak najskuteczniej prze-
waly się też miodowniki, przez niektó-
konać klientów do swoich wyrobów,
rych nazywane ,,piernikami zwyczajny-
konkurencja byla przecież spora.
mi" ­ równie pachnące miodem, lecz
Gazety zapelnialy się reklamami cu-
pieczone z mniejszą ilością ostrych
kierni, a że Lwów byl prawdziwym
przypraw korzennych, więc mniej
,,slodkim Eldorado", to reklam bylo co
,,pierne", do tego pulchniejsze, bo na
nie miara.
drożdżach. A z przypraw używano do
Im bliżej świąt, tym ruch w cu-
miodowników tylko utluczonego ziela
kierniach się nasilal. Sprzedaż pro-
angielskiego i goździków. Dodawano
wadzono również w dniu Wigilii. U
też nieco bakalii ­ przede wszystkim
Ludwika Zalewskiego pracowano w
drobniutko pokrojonych orzechów
tym dniu aż do wieczora. Wiemy z
wloskich, a czasem i garść rodzynek.
jego korespondencji, że na przyklad
Przed I wojną światową prym wśród
w wigilijną sobotę 1921 roku cukier-
miodowników wiodly we Lwowie te
nię zamknięto dopiero kwadrans na
oferowane przez wspomnianego już
siódmą, czyli o 18.15 (!), a klientów
Zygmunta Litwińskiego.
wcale nie brakowalo, wręcz przeciw-
Jak wyglądaly witryny
nie ­ akurat tego dnia obroty byly naj-
cukierni przed świętami?
większe, sprzedano co do ostatniego
Najbardziej kusząco wyglądaly
wszystkie torty, strucle i czekoladki.
witryny cukierni, przed którymi usta-
W wielu cukierniach kupić można
wial się zawsze tlumek ciekawskich.
bylo mielony mak oraz gotową masę
Bowiem jak pisal Janek Zahrad-
Witryna cukierni L. Zalewskiego przy ul. Akademickiej 10
orzechową i migdalową, z których to
nik: ,,Zanim się jeszcze rozpoczęly
ciemnego, bo inne uważano za zbyt
potem panie domów robily wlasne
byly tu wlaściwe proporcje, by ba-
,,ubierane" ― do ozdabiania stolu
Święta, / Kupiec już o nich nabożnie
mdle do tego typu ciasta. Oczywi-
wypieki. W wieku XIX, wieku fascyna-
kalii bylo nie za dużo i nie za malo.
i na drzewka bożonarodzeniowe.
pamięta./ Calą kupiecką rozwinąl
ście, to byly pierniki luksusowe, gdyż
cji maszyną i mechanizacją cukierni-
Zgodnie ze starymi recepturami, do-
Wszystkie się mienily się kolorami,
potencję/ I teraz czeka tylko na fre-
wypiekano pierniki i na slodzie kar-
cy zachwalali swój wyrób wskazując
świadczony cukiernik bral tyle cukru i
wszystkie byly wyzlocone. Szcze-
kwencję".
toflanym. Nie traktowano tego jako
w reklamach na używane przez nich
tyle mąki, ile ważyla określona liczba
gólnie pięknie musialy wyglądać
Patrząc na jedną z zachowanych
falszerstwo. Slód kartoflany znany
nowoczesne metody ­ stosowane
jaj, zaś bakalii polowę wagi tychże
podczas grudniowych targów pod
przedwojennych fotografii przepięk-
byl i stosowany powszechnie od XIX
mlyny parowe a potem elektryczne.
jaj. Wiadomo przecież, że jajko jajku
św. Jurem, o czym z zachwytem
nej witryny cukierni Ludwika Zalew-
w. Cukiernicy używali go do wyrobu
W okresie międzywojennym z kolei
nie równe, raz większe, raz mniejsze
wspominala Maryla Wolska.
skiego przy ul. Akademickiej 10 ze
cukierków, a mąkę ziemniaczaną do
podkreślano użycie wylącznie natu-
świąteczną dekoracją projektu Jani-
wyrobu figurek i ozdób. Ale na przy-
ralnych skladników do swoich wypie-
ny Petry-Przybylskiej, nieodmiennie
klad Boleslaw Kostecki, prowadzący
ków i sprzedawanych pólproduktów
przypomina mi się wiersz trochę już
pod koniec XIX w. cukiernię przy ul.
cukierniczych.
zapomnianego lwowskiego poety,
Walowej 1, chwalil się, że jego pierni-
Ludwika Marii Staffa ­ syna cukierni-
Jednakże kto chcial, ten
ki robione są ,,nie na tzw. szumie lecz
ka Franciszka:
przecież mógl zamówić już
na najczystszym miodzie",,,czyste
,,Bądź pochwalona w żlobie zlożona
gotowe ciasta czy torty?
i zdrowe" a on nie sprzedaje ich nigdy
Bylo w czym wybierać! Wlady-
Dziecino.
w jakiś ,,budach jarmarcznych". Co to
slaw Podhalicz w cukierni przy ul.
Twój strażnik ­ Józef święty,
,,szum", móglby ktoś zapytać. Otóż,
Rutowskiego 4 oferowal w latach 30.
Twoja Matka ­ Panna.
nie znający się na jakości miodu, nie-
XX w. za 25 zlotych paczkę zlożoną
Aniolków pulchnych stadko
jednokrotnie żądali miodu w postaci
aż z 7 sztuk różnych ciast: tortu pon-
nad Twoją glowiną
plynnej. Pszczelarze więc odwirowy-
czowego, tortu Sachera z kremem,
I wnukiem ucieszona babka,
wali miód za rzadki i mając nań zbyt,
sernika, przekladańca, piszingera,
święta Anna. (...)
sprzedawali, oczywiście po cenach
nugatu i strucli. Można też bylo u
Wiem, że za wodzem-gwiazdą
nieco niższych. Miód taki wlany do
niego zamówić makagigowe ciasta
po roku pochodu,
naczyń wyglądal ,,jak kiepskie piwo,
z miodem i orzechami. Makagigi byly
W barwnym, pysznym orszaku
Kartka świąteczna na cele
gdyż na wierzchu osadza się szum.
popularnym slodkim przysmakiem,
swych przybocznych drużyn,
Kartka świąteczna
T.O.M ­ Towarzystwa Opieki
Nie wiadomo, czy to jest naprawdę
uważano je za ,,przysmak szkolny",
Przyjdą zlożyć Ci poklon
nad Zdolną a Niezamożną
miód, chociaż ciecz ta reklamowana
bo uczniowie zwlaszcza klas mlod-
Niemalą sensację, zwlaszcza
Magowie ze Wschodu:
Mlodzieżą, mal. Lange
jest jako miód np. majowy" ­ wyjaśnia-
szych chętnie kupowali je za grosze.
wśród dzieciaków, wzbudzil kiedyś
Dwaj Królowie pięknie biali i trzeci ­
no w przedwojennym czasopiśmie
Nic więc dziwnego, że skoro smak
olbrzymi piernikowy św. Mikolaj, wy-
i każde ma swoją wagę. Cwibaki mial
Król-murzyn.
,,Bartnik postępowy", wydawanym we
byl lubiany, to powstal pomysl spo-
konany przez cukiernika Józefa Zim-
też w swojej ofercie slynny Ludwik
Bardzo drogie podarki przyniosą
Lwowie. Niektórzy uważali nawet, że
rządzenia i ciasta makagigowego.
mera na zamówienie do Wenecji, a
Zalewski, ale że wszystko u niego
ze sobą,
zbyt wczesne odwirowywanie miodu
Strucle z jablkowym nadzieniem
wystawiony na pokaz w witrynie jego
musialo być nietuzinkowe, to nazwa-
Lecz Cię nie uradują ich cenne
jest takim samym falszerstwem jak
byly ponoć najsmaczniejsze we Lwo-
cukierni przy ul. Akademickiej. Zresz-
no je ,,chlebem indyjskim".
puzderka
dodawanie do niego wody ­ a i to
wie u p. Michotka przy Rynku. Kupo-
pierniki i pierniczki pana Zimmera
Tyle, co król Etiopii swą śmieszną
A jak wyglądaly slodkie
się przecież zdarzalo.
walo się je na wynos, albo zjadalo na
byly tak doceniane, że sprzedawano
osobą
tluczeńce?
miejscu w cukierence ,,Slodki Kącik".
je nie tylko w jego cukierni ale i w in-
Wyrabial je i sprzedawal we
I jego dar naiwny: ulomek lusterka.
Piernikarzy nie brakowalo
I to często na cieplo. A zrobienie po-
nych punktach w mieście. Slawne nie
Lwowie na przelomie XIX i XX w.
(...)"
z dawien dawna we Lwowie.
Jedną ze starszych rodzin pier-
rządnego ciasta na struclę bylo nie
tylko we Lwowie, ale i daleko poza
między innymi Zygmunt Litwiński,
nikarzy byli Zimmerowie, inni z kolei
lada umiejętnością, bo ciasto powin-
nim byly również pierniki Mikolaja
przewodniczący lwowskiego Stowa-
Petry-Przybylska  wyczarowala
to Lewiccy. Z czasem pierniki sprze-
no być cieniutkie jak bibulka, wpól
Lewickiego. Lewicki jako jeden tylko
rzyszenia Cukierników i Piernikarzy.
krainę świąteczną i bajkową zara-