8
Kurier kulturalny
20 grudnia 201916 stycznia 2020 nr 2324 (339340) * Kurier Galicyjski * www.kuriergalicyjski.com
Kurierowe rozmowy przy kawie
Boże Narodzenie w dawnym slodkim" Lwowie
Tluczeńce byly przysmakiem spo-
przeźroczyste. Nie jedna gospodyni
dawano w każdej cukierni, jednak
z dwóch piernikarzy z Galicji prezen-
Rozmowa piąta
rządzonym z migdalów, skórki po-
o tym wie. Jablka zaś do środka
ich przygotowywaniem zajmowal się
towal swoje wyroby w Monachium
ANNY GORDIJEWSKIEJ
marańczowej, z wonnymi przypra-
podpiekane najpierw osobno w pla-
wyspecjalizowany w tym względzie
podczas Wystawy Przemyslowej w
z ANNĄ KOZLOWSKĄ-RYŚ,
wami korzennymi takimi jak cyna-
strach.
mistrz, zaś zdobieniem już czelad-
1854 r., gdzie jego pierniki uhonoro-
historykiem sztuki, filolo-
mon, imbir i goździki, smażonymi w
Nie moglo też zabraknąć cwiba-
nicy i uczniowie. Pamiętać bowiem
wane zostaly medalem ,,wegen ihrer
giem, tlumaczem, autorką
miodzie z dodatkiem pokruszonego
ków, pachnących i pelnych bakalii!
należy, że piernikarz zwany nie-
Schönheit und Güte", tj. ,,za ich urodę
książki ,,Lwów na slodko
placka upieczonego z mąki żytniej...
Tu cukiernicy puszczali nieco wodze
kiedy dawniej ,,kichlarzem" od ,,Pfef-
i dobry smak". A podczas Wystawy
i... pólwytrawnie".
ferküchler" ,,piekarz pieprznych plac-
a wszystko to zamknięte potem w
swojej fantazji i nie poprzestawa-
Rolniczo-Przemyslowej w Rzeszo-
delikatnym oplatku niczym nugat.
li jedynie na rodzynkach, slodkich
ków" i cukiernik to wbrew pozorom
wie dech zwiedzającym zapieral jego
Niewątpliwie lwowscy cu-
migdalach i cykacie, czyli smażonej
dwa różne zawody, o odrębnym sta-
piernikowy korowaj ważący blisko
kiernicy przygotowywali się
Cóż to za święta bożona-
skórce pomarańczowej i cytrynowej.
tucie, tak jak to bylo w wielu starych
dwa centnary! A trzeba wiedzieć, że
specjalnie do Świąt Bożego
rodzeniowe bez piernika!
Dodawano też smażone skórki me-
Pierniki pieczono na prawdziwym
cechach, w tym i lwowskim.
centnar lwowski to bylo niemal 52 kg!
Narodzenia? Może porozma-
lonów lub arbuzów, pokrojone figi
miodzie, przy czym używano mio-
W okresie świąt Bożego Na-
Cukiernicy oferowali też pierniki
wiamy tym razem o tym, jak
suszone i suszone morele... Istotne
du ,,hreczanego", czyli gryczanego,
rodzenia pojawialy się pierniki
przekladane masą orzechową lub
i czym starali się zadowolić
marcepanem, marmoladą lub kre-
i zaskoczyć swoją klientelę.
Okres przedświąteczny to byl
mem kawowym.
czas wielkiej mobilizacji w każdej
Nie tylko jednak pierniki królowaly
pracowni cukierniczej. Wymyślano
na lwowskim stole, obok nich znajdo-
też sposoby, jak najskuteczniej prze-
waly się też miodowniki, przez niektó-
konać klientów do swoich wyrobów,
rych nazywane ,,piernikami zwyczajny-
konkurencja byla przecież spora.
mi" równie pachnące miodem, lecz
Gazety zapelnialy się reklamami cu-
pieczone z mniejszą ilością ostrych
kierni, a że Lwów byl prawdziwym
przypraw korzennych, więc mniej
,,slodkim Eldorado", to reklam bylo co
,,pierne", do tego pulchniejsze, bo na
nie miara.
drożdżach. A z przypraw używano do
Im bliżej świąt, tym ruch w cu-
miodowników tylko utluczonego ziela
kierniach się nasilal. Sprzedaż pro-
angielskiego i goździków. Dodawano
wadzono również w dniu Wigilii. U
też nieco bakalii przede wszystkim
Ludwika Zalewskiego pracowano w
drobniutko pokrojonych orzechów
tym dniu aż do wieczora. Wiemy z
wloskich, a czasem i garść rodzynek.
jego korespondencji, że na przyklad
Przed I wojną światową prym wśród
w wigilijną sobotę 1921 roku cukier-
miodowników wiodly we Lwowie te
nię zamknięto dopiero kwadrans na
oferowane przez wspomnianego już
siódmą, czyli o 18.15 (!), a klientów
Zygmunta Litwińskiego.
wcale nie brakowalo, wręcz przeciw-
Jak wyglądaly witryny
nie akurat tego dnia obroty byly naj-
cukierni przed świętami?
większe, sprzedano co do ostatniego
Najbardziej kusząco wyglądaly
wszystkie torty, strucle i czekoladki.
witryny cukierni, przed którymi usta-
W wielu cukierniach kupić można
wial się zawsze tlumek ciekawskich.
bylo mielony mak oraz gotową masę
Bowiem jak pisal Janek Zahrad-
Witryna cukierni L. Zalewskiego przy ul. Akademickiej 10
orzechową i migdalową, z których to
nik: ,,Zanim się jeszcze rozpoczęly
ciemnego, bo inne uważano za zbyt
potem panie domów robily wlasne
byly tu wlaściwe proporcje, by ba-
,,ubierane" ― do ozdabiania stolu
Święta, / Kupiec już o nich nabożnie
mdle do tego typu ciasta. Oczywi-
wypieki. W wieku XIX, wieku fascyna-
kalii bylo nie za dużo i nie za malo.
i na drzewka bożonarodzeniowe.
pamięta./ Calą kupiecką rozwinąl
ście, to byly pierniki luksusowe, gdyż
cji maszyną i mechanizacją cukierni-
Zgodnie ze starymi recepturami, do-
Wszystkie się mienily się kolorami,
potencję/ I teraz czeka tylko na fre-
wypiekano pierniki i na slodzie kar-
cy zachwalali swój wyrób wskazując
świadczony cukiernik bral tyle cukru i
wszystkie byly wyzlocone. Szcze-
kwencję".
toflanym. Nie traktowano tego jako
w reklamach na używane przez nich
tyle mąki, ile ważyla określona liczba
gólnie pięknie musialy wyglądać
Patrząc na jedną z zachowanych
falszerstwo. Slód kartoflany znany
nowoczesne metody stosowane
jaj, zaś bakalii polowę wagi tychże
podczas grudniowych targów pod
przedwojennych fotografii przepięk-
byl i stosowany powszechnie od XIX
mlyny parowe a potem elektryczne.
jaj. Wiadomo przecież, że jajko jajku
św. Jurem, o czym z zachwytem
nej witryny cukierni Ludwika Zalew-
w. Cukiernicy używali go do wyrobu
W okresie międzywojennym z kolei
nie równe, raz większe, raz mniejsze
wspominala Maryla Wolska.
skiego przy ul. Akademickiej 10 ze
cukierków, a mąkę ziemniaczaną do
podkreślano użycie wylącznie natu-
świąteczną dekoracją projektu Jani-
wyrobu figurek i ozdób. Ale na przy-
ralnych skladników do swoich wypie-
ny Petry-Przybylskiej, nieodmiennie
klad Boleslaw Kostecki, prowadzący
ków i sprzedawanych pólproduktów
przypomina mi się wiersz trochę już
pod koniec XIX w. cukiernię przy ul.
cukierniczych.
zapomnianego lwowskiego poety,
Walowej 1, chwalil się, że jego pierni-
Ludwika Marii Staffa syna cukierni-
Jednakże kto chcial, ten
ki robione są ,,nie na tzw. szumie lecz
ka Franciszka:
przecież mógl zamówić już
na najczystszym miodzie", są ,,czyste
,,Bądź pochwalona w żlobie zlożona
gotowe ciasta czy torty?
i zdrowe" a on nie sprzedaje ich nigdy
Bylo w czym wybierać! Wlady-
Dziecino.
w jakiś ,,budach jarmarcznych". Co to
slaw Podhalicz w cukierni przy ul.
Twój strażnik Józef święty,
,,szum", móglby ktoś zapytać. Otóż,
Rutowskiego 4 oferowal w latach 30.
Twoja Matka Panna.
nie znający się na jakości miodu, nie-
XX w. za 25 zlotych paczkę zlożoną
Aniolków pulchnych stadko
jednokrotnie żądali miodu w postaci
aż z 7 sztuk różnych ciast: tortu pon-
nad Twoją glowiną
plynnej. Pszczelarze więc odwirowy-
czowego, tortu Sachera z kremem,
I wnukiem ucieszona babka,
wali miód za rzadki i mając nań zbyt,
sernika, przekladańca, piszingera,
święta Anna. (...)
sprzedawali, oczywiście po cenach
nugatu i strucli. Można też bylo u
Wiem, że za wodzem-gwiazdą
nieco niższych. Miód taki wlany do
niego zamówić makagigowe ciasta
po roku pochodu,
naczyń wyglądal ,,jak kiepskie piwo,
z miodem i orzechami. Makagigi byly
W barwnym, pysznym orszaku
Kartka świąteczna na cele
gdyż na wierzchu osadza się szum.
popularnym slodkim przysmakiem,
swych przybocznych drużyn,
Kartka świąteczna
T.O.M Towarzystwa Opieki
Nie wiadomo, czy to jest naprawdę
uważano je za ,,przysmak szkolny",
Przyjdą zlożyć Ci poklon
nad Zdolną a Niezamożną
miód, chociaż ciecz ta reklamowana
bo uczniowie zwlaszcza klas mlod-
Niemalą sensację, zwlaszcza
Magowie ze Wschodu:
Mlodzieżą, mal. Lange
jest jako miód np. majowy" wyjaśnia-
szych chętnie kupowali je za grosze.
wśród dzieciaków, wzbudzil kiedyś
Dwaj Królowie pięknie biali i trzeci
no w przedwojennym czasopiśmie
Nic więc dziwnego, że skoro smak
olbrzymi piernikowy św. Mikolaj, wy-
i każde ma swoją wagę. Cwibaki mial
Król-murzyn.
,,Bartnik postępowy", wydawanym we
byl lubiany, to powstal pomysl spo-
konany przez cukiernika Józefa Zim-
też w swojej ofercie slynny Ludwik
Bardzo drogie podarki przyniosą
Lwowie. Niektórzy uważali nawet, że
rządzenia i ciasta makagigowego.
mera na zamówienie do Wenecji, a
Zalewski, ale że wszystko u niego
ze sobą,
zbyt wczesne odwirowywanie miodu
Strucle z jablkowym nadzieniem
wystawiony na pokaz w witrynie jego
musialo być nietuzinkowe, to nazwa-
Lecz Cię nie uradują ich cenne
jest takim samym falszerstwem jak
byly ponoć najsmaczniejsze we Lwo-
cukierni przy ul. Akademickiej. Zresz-
no je ,,chlebem indyjskim".
puzderka
dodawanie do niego wody a i to
wie u p. Michotka przy Rynku. Kupo-
tą pierniki i pierniczki pana Zimmera
Tyle, co król Etiopii swą śmieszną
A jak wyglądaly slodkie
się przecież zdarzalo.
walo się je na wynos, albo zjadalo na
byly tak doceniane, że sprzedawano
osobą
tluczeńce?
miejscu w cukierence ,,Slodki Kącik".
je nie tylko w jego cukierni ale i w in-
Wyrabial je i sprzedawal we
I jego dar naiwny: ulomek lusterka.
Piernikarzy nie brakowalo
I to często na cieplo. A zrobienie po-
nych punktach w mieście. Slawne nie
Lwowie na przelomie XIX i XX w.
(...)"
z dawien dawna we Lwowie.
Jedną ze starszych rodzin pier-
rządnego ciasta na struclę bylo nie
tylko we Lwowie, ale i daleko poza
między innymi Zygmunt Litwiński,
nikarzy byli Zimmerowie, inni z kolei
lada umiejętnością, bo ciasto powin-
nim byly również pierniki Mikolaja
przewodniczący lwowskiego Stowa-
Petry-Przybylska wyczarowala
to Lewiccy. Z czasem pierniki sprze-
no być cieniutkie jak bibulka, wpól
Lewickiego. Lewicki jako jeden tylko
rzyszenia Cukierników i Piernikarzy.
krainę świąteczną i bajkową zara-